luni, 28 iulie 2014

Miere capacita vs miere necapacita

In urma ultimei postari, primim zilnic mesaje de la consumatori care ne intreaba "de ce faguri 100% capaciti"? Nu este aceeasi miere, fie fagurele capacit, fie nu?
NU.
     Cand albinele aduc mierea in stup, aceasta contine multa apa. Mierea este formata in prima faza din zaharuri dizolvate in apa. Prin trecerea mierii de catre albine din celula in celula, ea este vanturata si imbogatita cu o serie de enzime din saliva albinelor, pana cand proportia de apa scade pana la un procent de aproximativ 17-18%. Pentru a putea pastra mierea, albinele capacesc fiecare celula din fagure cu un capacel format din straturi succesive de ceara si propolis. Abia cand albina a capacit celula stim sigur ca mierea are umiditatea ideala, este maturata complet si astfel poseda toate calitatile legendare:). Prin "capacire" mierea nu mai este un simplu amestec de zaharuri si apa, dar contine si propolis, antibiotice naturale, enzime, minerale, acizi organici s.m.a.

    Cum putem sa ne dam seama daca mierea pe care o consumam a fost sau nu capacita? Nu prea putem. Mierea necapacita este mai lichida, pentru ca are mai multa apa. Dar multi apicultori recurg la un alt truc pentru a ajunge la vascozitatea dorita, vanturarea artificiala.  Mai exact, lasa mierea in vase descoperite pentru a se evapora apa. Cand aparatul de masurat umiditatea arata 17-18% este "imborcanata" si vanduta. Desi nu putem spune ca nu este o miere veritabila, pentru ca tot nectarul florilor este si tot de catre albine este cules, aceasta din urma, evident, poseda mai putine proprietati minune.
    O alta modalitate de a ne da seama daca consumam miere capacita, este sa intrebam apicultorul daca are "capaceala" de vanzare. Pentru ca in vederea extragerii mierii, apicultorul trebuie sa indeparteze capaceala. (Despre "capaceala" si proprietatile ei voi mai scrie zilele urmatoare.)
    Si nu in ultimul rand, o miere extrasa de pe un fagure 100% capacit, cu greu poate fi monoflora. Pentru ca, o miere monoflora trebuie extrasa din stup imediat ce floarea, de pe care au cules albinele, s-a terminat. Altfel, albinele vor culege nectar de pe alte flori si il vor depune pe aceiasi faguri. Ori in acest scurt timp, cat e floarea cu pricina inflorita, albina nu are timp sa si capaceasca mierea.

Mierea trebuie sa fie nu doar dulce!

Un comentariu: