Aspectul mierii se schimba cu timpul, mai repede sau mai incet, in functie de sortiment. Si culoarea se modifica, in timp tinzand sa devina mai deschisa. Stim cu totii ca este o evolutie naturala a mierii si nicidecum o alterare sau ameliorare. Ameliorare din punct de vedere calitativ, ca din punct de vedere al gustului nu discutam. Cunosc persoane care cumpara doar miere cristalizata, pentru gust si pentru ca nu curge cand o pun pe paine:)
Intrebarea fireasca (si eu ma intreb cand merg la targuri specializate apicole, unde ma astept sa gasesc miere doar in starea ei naturala) este: de ce gasim in comert miere cu consistenta lichida tot timpul anului? Fiindca se urmareste, inainte de toate, atragerea cumparatorilor. Multi dintre consumatorii de miere o prefera in stare lichida (nu cunosc motivele, dar respect gusturile fiecaruia) si nu se gandesc ca aceasta ajunge sa fie lichida tot timpul anului doar compromitand proprietatile mierii. Si mie imi place atat de mult Kinder Pingui ca nu ma mai intereseaza cat de nesatoase sunt zaharurile procesate din el:). Pentru a-i da mierii un aspect mai fluid producatorii/procesatorii efectueaza diverse operatiuni dupa colectare sau inainte de imbuteliere. Unii lgucreaza la scara redusa, pastrand cat de cat proprietatile mierii, altii se dovedesc insa mai putin scrupulosi.
Cand apicultorul colecteaza mierea, aceasta este intotdeauna in stare lichida. Dar cum dispar conditiile proprii stupului, in special caldura, consistenta mierii se va modifica. Mierea care ramane fluida mai mult timp este rara si trebuie sa fie cat mai monoflora. La noi cea mai cunoscuta este mierea de salcam. La polul opus este mierea de rapita, care se solidifica cel mai rapid, cam in 2 saptamani de la extras.
O miere bogata in fructoza e mai fluida decat cea bogata in glucoza.
Cand o miere vanduta sub forma lichida ramane asa mult timp inseamna ca a fost supusa lichefierii artificiale, prin pasteurizare, inclazire, iradiere (mierea se expune unui camp de radiatii ionizate, urmarindu-se inhibarea dezvoltarii microorganismelor, distrugerea bacteriilor patogene etc) sau printr-o alta metoda.
Chiar daca nu puteti rezista mierii fluide, mai bine o cumparati cristalizata si o incalziti acasa la temperatura ce nu depaseste 35°C.
Voi cum o preferati?
RăspundețiȘtergeremiere naturala
Bine ati venit la Miere Sibiu magazin online de produse apicole, Cumpără miere naturala online la cel mai bun preț. Va oferim urmatoarele produse apicole de calitate miere de salcam, miere padure, miere poliflora si amestecuri apicole pentru diverse afectiuni.
https://mieresibiu.ro/